Welkom > De Stichting > Reunie > Reunie 2004

Reunie 2004

REUNIE DD. 19 JUNI 2004 IN "VISSERSHANG" TE HANK

De weersvoorspellingen voor deze dag zijn uitermate slecht. Buien, zelfs met hagel en windstoten zullen over het land trekken. Met angst in het hart kijken de commissieleden en de bezoekers uit naar de dag die komen gaat. De kans is groot dat het een verregende en koude feestdag zal worden, maar niets is minder waar. Wanneer de eerste gasten binnenkomen in restaurant “Vissershang” breekt het zonnetje door.
Na enige tijd zijn er bijna 100 mensen in de zaal en heerst er een ontspannen en gezellige drukte. De badges op de kleding, met daarop naam en woonplaats, maken duidelijk dat dit een familiereünie is. De Graaff viert hier hoogtij. De fraai uitziende boeken, getiteld “Vierhonderd jaar Graven” liggen inmiddels op een grote tafel uitnodigend te wachten op hun nieuwe eigenaar. Maar………. nog even geduld.
Allereerst houdt Sybren de Graaff uit Ravenswaay een inleidende toespraak en doet hij de aanwezigen uitvoerig verslag over de oude Jan de Graaff uit Babyloniënbroek die enkele eeuwen geleden met zijn zoon naar de markt in Heusden gaat om zijn inmiddels oud geworden ezeltje te gaan verkopen. Met gespannen aandacht volgen de toehoorders de vele verwikkelingen die zich voordoen tijdens de reis. Het loopt helaas slecht af, want de ezel vindt zijn einde in het snelstromende water van de Maas. Hij “verzuipt”. Aan het einde van deze geschiedenis volgde de moraal.

Hierna wordt het eerste exemplaar van “Vierhonderd jaar Graven” uitgereikt aan de oudste deelnemer aan deze reünie. Het betreft de in 1913 te Babyloniënbroek geboren Aart de Graaff, momenteel woonachtig in Eethen. Hij is uitermate blij en verrast dat hij het eerste boek in ontvangst mag nemen.

Het is niet warm, maar als de deelnemers in een lange stoet naar de boot gaan voor een rondvaart door de Biesbosch, worden ze vergezeld door een stralend zonnetje. Wie had dat nou kunnen denken? Even later is het alsof je in een andere wereld komt. Het geweldige natuurschoon ontwaart zich voor onze ogen, maar even belangrijk zijn de gesprekken die op de “Zilvermeeuw” plaatsvinden. Op het bovendek en in het onderruim worden allerlei verhalen uitgewisseld. Er wordt met deze en gene kennis gemaakt en iedereen heeft de mogelijkheid om met anderen een gesprek aan te gaan over de meest veelzijdige onderwerpen. Maar die zullen we h.w.s. wel nooit te weten komen. Dit alles omlijst met de vrolijke klanken van twee spelende en zingende troubadours.

Na de boottocht worden in de zaal de boeken uitgereikt. Verwachtingsvol heeft iedereen hiernaar uitgekeken. De kopers van het boek staan in de rij om eindelijk, na een periode van twee jaar wachten, het eindresultaat in handen te krijgen.

De reacties zijn overweldigend. “Wat is het een prachtig boek geworden”. Eén van de aanwezigen weet de mensen ervan te overtuigen dat ze er heel veel spijt van zullen krijgen als ze het boek niet kopen of alsnog niet een bestelling doen. De mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van “Vierhonderd jaar Graven” worden door Sybren (die één van hen is) in het zonnetje gezet. Het betreft uiteraard de amateur-genealoog Arie C. de Graaff uit Capelle aan den IJssel die het genealogische gedeelte voor zijn rekening nam, zijn broer Nico de Graaff uit Zwijndrecht die zorgde voor een aantal geschreven artikelen en Jan de Graaff uit Almkerk die met oneindig veel geduld de gehele lay-out en de fraaie omslag op de computer heeft gemaakt. Als spreker vergeet Sybren zichzelf te noemen, maar hij heeft een heel groot aandeel gehad in het schrijven van artikelen en de afwerking van het boek. Ieder heeft gedaan wat van hem verwacht werd en na de nodige tegenslagen en teleurstellingen is het boek geworden tot wat het nu is, een schitterend boek. Na de maaltijd, omlijst met enkele intermezzo’s, keert iedereen weer huiswaarts. Voldaan tot heel voldaan, want een veelgehoorde opmerking is: “Graag over twee jaar weer een reünie, want het was verschrikkelijk gezellig”. En dat was het ook. Dank zij de inzet van de mensen van de reüniecommissie, dank zij het boek, dank zij het enthousiasme van de aanwezigen en ………… dank zij het zonnetje, dat ons de hele middag tot vrolijkheid heeft gestemd.

Jan de Graaff, Almkerk

Design By Dotcomwebdesign.com Powered By CMSimple